prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, lecz równie poprawnie popularne są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby w następnej kolejności ogłosić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak dobrego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

Najlepsza wołowina Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj szczególną tożsamość. Jednakże ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki i style gotowania i ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki stosowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co gruntownie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz gigantycznej rozmaitości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – także do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zazwyczaj posiłki są długie, ponieważ uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

ADD YOUR COMMENT